Výsadek.cz
Jednotlivé ročníky
1997

1999

2002

2003

2004

2005 - jaro

2005 - podzim

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2020





Výsledky a popis výsadku 2010



Výsadek 2010 jsme v rámci lokace pojali vskutku poctivě.
Nejprve se nám podařilo sehnat fantastický ubytování v jakémsi rekreačním středisku POLICIE ČR kdesi hluboko v Českém lese, čímž to všechno začalo.
Jako druhá věc bylo zapotřebí povolení od CHKO, že vůbec s akcí na území Českého lesa souhlasí a jako poslední bylo potřeba získat povolení na vjezd do lesa, včetně parkování a používání lesních cest :-)
Akci Výsadek tak nemohlo již nic stát v cestě.

Organizace a hledání umístění stěžejních indicií sme s Markem zcela nečekaně pojali jako čundr. Tím sme ve finálně totálně zmátli samotné soutěžící, protože předpokládali, že sme jako obyčejně použili stanoviště snadno dosažitelná osobním vozem :-) a nečekali, že sme organizací trávili víkend v přírodě :-D

HeHe.

Samotná hra se skládala z osmi stanovišť, přičemž v mapách soutěžících byly zakresleny stanoviště pouze čtyři a to ještě pouze červenou šipkou. Tentokrát žádný přesný popis typu 150 kroků pod azimutem 55 stupňů, nic.
Samotné pochopení ukrytí stěžejních indicií bylo popsáno v průvodním dopise, který obdrželi soutěžící ve svých startovních obálkách (celé znění dopisu). Pečlivým přečtením dopisu měli soutěžící pochopit, kde mají hledat, nutno podotknout, že ve spoustě případů soutěžící hledali prostě v místě kam ukazovala šipka a vůbec nechápali CO a KDE mají hledat :-)

Ony čtyři (zakreslené) stanoviště byly: Huťský rybník, kopec Havran, bývalá Rota Vašíček, a Studený vrch. Dle popisu měli soutěžící pochopit následující:
  • Huťský rybník – na hladině rybníka cca ve vzdálenosti 8 metrů od břehu plavala luxusní umělá kachnička (fotku nemám, ale předpokládám, že výsadkáři jich mají nepočítaně), zalasováním kačenky za její krk, přitažením ke břehu a následným otočením soutěžící našli vzkaz: A1 5/15
  • kopec Havran – na vrcholu kopce stojí polorozpadlá strážní věž, na jejím vrcholu v západní stejně byl v nepromokavém obalu ukryt mobilní telefon, v jeho adresáři bylo uloženo jedno jediné číslo na které bylo potřeba zavolat, vzkaz v čecho-ruštině dal soutěžícím informaci: A2 14/2
  • bývalá Rota Vašíček – neuvěřitelnej komplex polorozpadlých budov v nichž v jedné z nich sme z provazu vytvořili tzv. bludiště, které začínalo za vchodovými dveřmi a přes všemožné místnosti končilo ve sklepě v bývalé akumulátorovně informace byla přidělána na zdi u konce bludiště: B1 10 - (k samotnému bludišti je potřeba dodat, že na místě byl ukryt jeden z organizátorů akce, který vybral jednoho z dvojice kterému přikázal zavázat si oči šátkem, odvedl jej k počátku bludiště a celou dobu na něj během jeho cesty dohlížel, by mu u konce šátek sňal, rozsvítil baterku a poté jej, opět s šátkem na očích dovedl zpátky – tento člověk měl představovat tzv. převaděče který v době totality pomáhal lidem přes hranice)
  • Studený vrch – na velmi špatně dohledatelném vrcholu plochého kopce uprostřed ohrady bylo vysypáno cca 50 litrů písku do umělohmotné ploché nádoby (úkapová vana při výměně oleje) a na jením dně byla dřevěná deska s vypálenou informací: B2 16/7

    Nalezením těchto indicií měli výsadkáři pochopit to, že ony zlomky jsou ve skutečnosti čísla pohraničních patníků k nimž je potřeba fyzicky dojít, na nich byly lihovým fixem zapsány souřadnice ve formátu S42 a zakreslením těchto čtyř bodů do mapy, spojením A1 s A2 a B1 s B2 vznikl v místě křížení na mapě bod, kde byl cíl letošního výsadku.
    Samotná bývalá rota (v níž jsme byli ubytováni) byla ve Výsadkářkých mapách vymazána, aby je to nenapadlo hned na startu :-)

    Nikoho z Výsadkářů nenapadlo obejít ony hraniční patníky (pokud tedy vůbec pochopili, že se o hraniční patníky jedná), naopak všechny napadlo pouze spojit hraniční patník A1 s A2 a B1 s B2, přičemž ale bod A1 neměl souřadnici 5/15 ale souřadnici na patníku číslo 5/15 zapsanou !!
    To že sme na začátku akce říkali, že to letos nebude jednoduché si nikdo nevzal k srdci a mysleli si, že nalezením oněch čtyř indicií to pro ně končí.
    Místo protnutí dvou přímek směřovalo k bývalé rotě Sklář kde samozřejmě cíl nebyl. Naopak tam byla dřevěná deska na jejíž druhou stranu sme umístili cedulku : ZDE NENÍ CÍL VÝSADKU. Myslím, že tato informace spoustu Výsadkářů dost nepříjemně překvapila.

    Suma akce, ze 17ti skupin do cíle po svých dorazilo skupin 10, sedum sme jich museli přivézt. A některým teprve v cíli vysvětlit jak to všechno měli pochopit :-)
    A nyní to nejdůležitější - výsledková tabulka jak to vlastně všechno dopadlo je tady








  • info (uzenáč) vysadek.cz