Výsadek.cz
Jednotlivé ročníky
1997

1999

2002

2003

2004

2005 - jaro

2005 - podzim

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2020





Výsledky a popis Výsadku 2012



Každoročně vymýšlet inovace, aby Výsadek nebyl pouze o tom jednom, a to je dojít do cíle, není nikterak jednoduché. Vždycky když s Markem došlo během řeči na Výsadek, zjistili sme, že nejtěžší na všem, je mít ten správnej nápad.

Až se konečně zadařilo a vzpomněl sem si na famózní GPS poklad, geocache, Stalker cache, jež byla inspirována knihou bratří Strugackých - Piknik u cesty.

Pročeš sem si řek:"Jo, to je vono, celej Výsadek pojmem jako snahu Stalkerů o nalezení Zlaté koule."

Vytisk sem Markovi jeden exlemplář, podle mě super knihy Piknik u cesty, a přesvědčoval ho o svý pravdě :-)

Později se ukázalo, že Marek přečet naposledy knihu O letadélku káněti :-D a tak se nejtežší věcí z celé akce, stalo právě přečtení inspirační literatury :-)

Nápad by tedy byl, co s jeho realizací.

Jako lokace byli vybrány Krušné hory - konkrétně oblast kolem Potůčků, Horní Blatné, Abertam a okolí, jednak tam Výsadek ještě nebyl, není to nepřiměřeně daleko a docela dobře to tam znám. Bohužel pracovní nasazení u bratrů Slováků mi zabránilo ve společném výletu během kterýho Marek objel podstatnou část místa a navrhnul umístění indicií.

Později následoval společný výpad s noclehem ve volné přírodě a finálním vybráním umístění stěžejních indicií.

Docela dobře nám do hry zapadal kopec s názvem - Komáří vrch, ale vzhledem ke skutečnosti, že sme jeho plochý vrchol nedokázali najít ani s GPS navigací :-) nemohli sme to samí chtít po nebohých soutěžících vybavených jenom pozměněnou mapou :-) (samozřejmostí je vymazání jmen měst, a vesnic, odstranění nejdůležitějších orientačních bodů a jako bonus stranové otočení), uvodním dopisem a nouzovou obálkou s telefonním číslem na nás.

Samotné indicie, respektive artefakty, byly věci inspirované knihou.

Jednalo se o černou kapku, věčnou baterku, skořepinu a zprávu ukrytou v Ježibabím rosolu.

Černá kapka - plastová, černá nádoba od chemikálií, byla ukryta v trámoví rozhledny na Tisovském vrchu

Věčná baterka - vykuchaná autobaterka s vylitou kyselinou, odříznutou částí tak aby se do ní dala ukrýt indicie, byla schována v prazvláštní betonové věci uprostřed lesa v místě bývalého dolu Mír

Skořepina - dvě ocelové kruhové desky o průměru cca 20 cm a tloušťce cca 5 mm spojené silnými neodymovými magnety mezi nimiž byla ukryta indicie, byla schována v kanále za chatkou číslo 6 na kopci Plešivec

Ježibabí rosol - 5 litrů glycerinu obarveno cca 7 balíčky zelenýho potravinářskýho barviva nalito do 10 litrového kanystru s otvorem přesně na ruku a vytažení nepromokavé schránky s indicií, byl ukryt v místě Holubích skalek, zakopán v zemi.

V každé z indicií byl ukryt klíč (pro každou skupinu Stalkerů jeden) a název pohádky. Nalezením všech čtyř míst s ukrytými poklady z Pásma získali Stalkeři čtyři klíče a čtyři názvy pohádek (Bubáci a hastrmani, O zvířátkách pana Krbce, Ať žijí duchové, Kdo probudí Pindruše).

Společným znakem všech těchto pohádek jsou strašidla.

Cíl, tedy samotná Zlatá koule, byla ukryta ve skalách Na Strašidlech (což jsou horolezecké terény cca 1,5 km od Horní Blatné), Kde je konkrétní místo úkrytu zlaté koule bylo vyobrazeno fotografii, která byla ukryta ve vodotěsné krabičce v Ježibabím rosolu společně s klíčem a názvem pohádky.

Na samotném místě, Na Strašidlech, byl jeden člen organizátorů, kterýžto hrál hostinského Ernesta v městečku Borsht, kterýžto od Stalkerů vykupoval věci z Pásma.

Stalkeři se tedy mohli vykoupit něčím z Pásma, případně ze svých zásob, a Ernest jim vyzradil, kde konkrétně Zlatá koule je ukryta.

Zlatá koule byla ukryta v kovové truhle, která byla zamčena čtyřmi zámky, ke kterým pasovaly ony nalezené klíče. Uvnitř truhly byla jedna velká Zlatá koule o průměru 10 cm svítící ve tmě a 23 (pro každý tým jedna) menších duhových kuliček o průměru 4,5 cm.

Společně se Zlatou koulí obsahovala truhla i zvětšenou mapu s vyobrazeným cílem a motivační zprávu.

Celkové pořadí, kterak to všechno dopadlo je tady a kterak se nám to podařilo letos vyřešit po straně financí je k nahlédnutí zde

Závěrem je třeba poděkovat Pásmu za excelentní počasí (22 st. ve stínu, slunečno), majitelům Chaty pod Vlčí Jámou za skvělý přístup a komunikaci.

Jako každoročně je potřeba obrovsky poděkovat Božence, která tentokrát zajistila luxusní guláš a ujala se role hostesky, zapisovatelky, myčky nádobí, uklízečky a průvodkyně v autobuse - prostě všech těch prací, který nikdo nedělá rád a my s Markem by sme na ně nikdy neměli, v tom všem shonu, čas.

A v neposlední řadě díky Jardovi za výpomoc v autobuse a nezaměnitelnou roli Ernesta, ukrytého den a noc ve skalkách Na Strašidlech.

Samozřejmostí je poděkování všem zůčastněným za skvělou atmosféru a že je to s námi ještě nepřestalo bavit.

A na úplný závěr poděkování našim rodinám, ženám, dětem a všem, které to s námi, i přes naší věčnou neúčast doma, ještě nepřestalo bavit.

Díky.

Pokud s Markem ještě po všech těch letech úplně osobnostně nevyhoříme, uvidíme se zase za rok :-D

Jo a fotogalerie letošního roku již konečně funguje









info (uzenáč) vysadek.cz