Výsadek.cz
Jednotlivé ročníky
1997

1999

2002

2003

2004

2005 - jaro

2005 - podzim

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2020





Výsledky a popis Výsadku 2013



Každoročně, po skončení Výsadku, doufáme, že už to nikoho nebude bavit a my tak budem mít od týhle akce klid :-). A každoročně po skončení Výsadku se ozývají výsadkářské hlasy, že je třeba další Výsadek vymyslet.
Konkrétně letos to bylo v březnu, kdy přišel první email jak a kdy to bude s letošním Výsadkem.
Marek se tedy jal zdlouhavě hledět do mapy, aby se mu podařilo najít VELMI zajímavou lokalitu. Okolí Plané, Tachova a Brodu u Tiché. Vzhledem k tomu, že v těchto místech nikdo z nás nikdy nebyl, bylo potřeba, jako vždy, vyrazit na první obhlídku lokality.
To si vzal Marek na svá bedra, naložil do vozidla bicykl a celý víkend trávil na lokalitě.
V druhým stádiu příprav sme jeli na místo již oba, dohodli finanční podmínky v cíli (kemp Karolina v Karolině Dolině, kousek od Brodu nad Tichou), získali od majitele informaci o luxusním lomu v okolí a objeli spoustu kilometrů v terénu s vyhodnocením kam umístíme indicie a kde by se dali vysazovat týmy.
To byla ta jednodušší stránka věci.
Nejtěžší je vždycky najít O CO na výsadku půjde.
A myšlenku nám vnukli při nocování v onom luxusním lomu dvě dívky, který si vyrazili na výlet s kamarády, chytali ryby, pekli buřty a hovořilo o tom, kterak je to ve škole těžký.
"Uděláme to jako předměty na základní škole !", napadlo někoho z nás.
"Jo !", zaradoval se druhej, "to je ta správná letošní sviňárna."

Letošní Výsadek byl tedy pojat jako zdolávání žáků předměty ze základní školy. Tomu sme uzpůsobili i oblečení a Marek si tak na počátěční rozhovor do autobusu na sebe vzal oblek i s kravatou a famózní parukou, zatímco já si pučil od máti nějaký šaty, mašli kolem krku a paruku na hlavu (od Drahoše). Po nastoupení do busu sem se choval jako arogantní třídní učitelka a myslim, že všem muselo bejt jasný o co půjde :-)

Každá dvojice obdržela průhledný desky na Vysvědčení.

A to bylo všechno.

Rozhodli sme se, že letos nikomu nic neřeknem a tak sme jim ani nevyzradili co je náplní hry, a obálek, který dostanou po vysazení na místě.

V obálce bylo vysvědčení jako každoročně změněná mapa (vymazané názvy měst, řek, některých kopců, naproti tomu domalovaný dva lomy a dvě ubytovací zařízení), úvodní dopis a nouzová obálka.

Úkolem výsadkářů bylo obejít všech osm míst, získat osm čísel a osum artefaktů. Čísla byly kódy k číselnému zámku a artefakty byla nápověda k zjištění, kde je cíl

Předměty byly:

Český jazyk a literatura - v rozhledně ukrytá krabička s diktátem na tvrdé a měkké Y/I, cílem bylo zjistit počet tvrdých Y v diktátu (artefakt - KRUH)

Dějepis - pod cedulí s nápisem KEŠKA TU UŽ DVA ROKY NENÍ, ukrytá krabička se zadáním: Od data Bitvy na Bílé hoře odečíst datum Bitvy na Moravském Poli (datem je míněn ROK ve formátu 1978), výsledkem je trojmístné číslo, hledané číslo vznikne sečtením jednotlivých čísel tohoto čísla (příklad: 1978-1435=543 5+4+3=12 ) (artefakt - DYNAMIT)

Matematika - krmelec na kopcy Vlčí hora a v něm ukryto sudoku artefakt - VRTÁK

Fyzika - nedaleko skalek Čertovka byl ke stromu řetězem přidělán 20 litrový kýbl a 8 kilová ocelová příruba, úkolem bylo zjitit objem příruby (bylo potřeba nanosit do kýblu cca 15 litrůl vody, ponořit přírubu a vytlačením 1 litru vody zjistit, že objem příruby je 1 litr) artefakt - RYBA

Chemie - kopec Homole, tam ukryt Jarda s chemickou laboratoří. Ve zkumavkách bylo ve ztuhnutém sádle vložen vzkaz, bylo potřeba na lihovém kahanu ohřívat zkumavku do tý doby, než se sádlo rozpustilo a vzkaz se dal přečíst artefakt - PLAVKY

Hudební výcHova - kostel v vsi Otín, uvnitř pod křížem s ježíšem ukryta krabička s notovým zápisem (řešení bylo napsat názvy not pod notu a přečíst vzkaz, vodorovné čárky jsou písmena, která nejsou v notách třeba T, V, M atd.) artefakt - KÁMEN

Pracovní činnost - branná výchova - bývalá Papírna, kde stojí zastávka tramvajová (asi nějaká legrace) výsadkáři měli najít spoje (z průvodního dopisu) a u skalek pixlu s číslem a artefaktem - VODA

Tělesná výchova - pod železničním mostem nepoužívaný pilíř, na něj byla vytvořena lanová dráha cca 20 metrů dlouhá, po ní bylo potřeba se na píliř dopravit a najít na něm uloženou fotografii umístění cílové krabice.

Získáním všech artefaktů měli výsadkáři pochopit, že mají dojít do lomu nedaleko kopce Hůrka, ostatní do mapy mnou zfalšované lomy totiž nemají ikonku modrého obdélníku, který ve vysvětlivkách k mapě značí koupaliště (jaká byla moje radost, když dva týmy dorazili každý do jednoho z falšovaných lomů :-D)

V lomu byla klasicky železná bedna. Uvnitř truhly bylo razítko Výsadek.cz a zvětšená mapa s vyobrazeným cílem.

Celkové pořadí, kterak to všechno dopadlo je tady a kterak se nám to podařilo letos vyřešit po straně financí je k nahlédnutí zde

Závěrem je třeba počasí i když to vypadalo na celovíkendový déšť, pršet přestalo v pátek ve tři odpoledne.

Jako každoročně je potřeba obrovsky poděkovat Božence, která tentokrát zajistila luxusní guláš, bohužel vzhledem ke zdravotním problémům nemohla s námi vyrazit a její místo luxusně zastoupila Katka, ujala se role hostesky, zapisovatelky, myčky nádobí, uklízečky a průvodkyně v autobuse - prostě všech těch prací, který nikdo nedělá rád a my s Markem by sme na ně nikdy neměli, v tom všem shonu, čas.

Taktéž je třeba podědovat Vojtovi s Bárou, kteří od pátku do neděle hlídali stanoviště s Lanovou dráhou.
A v neposlední řadě díky Jardovi za výpomoc v autobuse a nezaměnitelnou roli bláznivého chemika, ukrytého den a noc v lomu kopci Homole.

Samozřejmostí je poděkování všem zůčastněným za skvělou atmosféru a že je to s námi ještě nepřestalo bavit.

A na úplný závěr poděkování našim rodinám, ženám, dětem a všem, které to s námi, i přes naší věčnou neúčast doma, ještě nepřestalo bavit.

Díky.

Jo a fotogalerie již funguje i v tomto ročníku.









info (uzenáč) vysadek.cz